Kabinet wil dat we (meer) insecten gaan eten

In De Telegraaf stond een interessant stuk over dat het kabinet wilt dat meer mensen insecten gaan eten:

Kabinet wil dat we (meer) insecten gaan eten

DEN HAAG – Nederlanders zouden (meer) insecten, wier en peulvruchten moeten eten. Het zijn gezonde en duurzame bronnen van eiwit.

Dat stelt het kabinet vrijdag. Den Haag vindt aanpassingen van de voedselproductie en -consumptie nodig om ook in de toekomst voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen. Volksgezondheid, milieu en veiligheid moeten centraal staan.

Zo moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden teruggedrongen, net zoals het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Het kabinet zet ook in op voedsel dat een alternatieve bron van eiwitten is, zoals peulvruchten, wier, insecten en kweekvlees.

Om de keuze voor een duurzaam product makkelijker te maken, moet er orde komen in “het oerwoud aan keurmerken”. Ook de voedselverspilling moet verder worden verminderd.

Bij dit alles dragen het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties ook hun verantwoordelijkheid, zo vindt het kabinet. Nederland kan vooroplopen in de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel, aldus Den Haag.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken): “Nederland is met vernieuwende voedselproductie toonaangevend in de wereld. Onze voedselproducenten kunnen zorgen voor een gezonde en duurzame maaltijd op ons bord, zowel in Nederland als internationaal.”

Milieudefensie hekelt in een reactie dat de staatssecretaris niet duidelijk aanstuurt op een vermindering van de consumptie van vlees en een verkleining van de veestapel. “Het is de hoogste tijd voor een vleestaks en een verbod op vleesreclames. Want alleen zo krijgen we de vleesconsumptie echt omlaag”, aldus Milieudefensie.