Insecten eten is gezond

Op de site van nu.nl stond een artikel waarbij uit onderzoek ik gebleken dat het eten van insecten obesitas kan worden voorkomen.

Insecten

In de Westerse wereld is het eten van insecten nog iets vreemds maar in Azië en Afrika worden ze al jaren gegeten.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de voeding en landbouw organisatie FAO, blijkt dat de afkeer tegen het eten van insecten vooral tussen de oren zit.

“In het westen hebben we iets tegen het eten van insecten omdat deze gewoonte afkomstig is uit ontwikkelingslanden”, aldus wetenschapper Arnold van Huis van de Universiteit in Wageningen, die meewerkte aan het onderzoek. “We denken daarom ten onrechte dat het niet goed is om ze te eten.”

Gehaktballen

Het team van Van Huis voerde een blinde test uit en hieruit bleek dat 90 procent van de mensen de gehaktballen die voor de helft bestonden uit meelwormen, lekkerder vonden dan de gehaktballen geheel gemaakt van vlees.

Volgens de wetenschappers bevatten insecten dezelfde hoeveelheid proteïnen en mineralen als vlees en meer gezonde vetten die dokters aanbevelen voor een evenwichtig dieet. Het eten van insecten zou zelfs obesitas kunnen voorkomen

Milieu

Ook bleek dat naast het voorkomen van obesitas, insecten ook beter zijn voor het milieu. Ze zijn minder streekafhankelijk dan het houden van vee en er worden minder broeikasgassen mee geproduceerd.

Inmiddels serveren sommige Europese restaurants, zoals het beroemde Noma, insecten als exotische lekkernijen.