Dijksma: insecten eten toestaan

Op de site nos.nl staat een bericht dat het in Nederland wettelijk mogelijk wordt om insecten te eten.

 

In Nederland moet het wettelijk mogelijk worden om insecten te eten. Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Landbouw gezegd tijdens een bezoek aan de landbouwbeurs GrĂ¼ne Woche in Berlijn.

Volgens de staatssecretaris raken de natuurlijke bronnen, die nu gebruikt worden om voedsel te produceren, uitgeput. Daarom zou het eten van insecten een alternatief kunnen zijn.

In 2050 zijn er naar schatting 9 miljard mensen en om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven eten, moet er naar alternatieven gekeken worden, vindt Dijksma. “We moeten op zoek naar nieuwe eiwitbronnen, zoals insecten. We zullen er mee aan de slag gaan.”

Veilig

Dijksma benadrukt dat het eten van insecten wel veilig moet zijn. “Als de mensen het willen consumeren en het is veilig en prima, waarom zou het dan niet kunnen?” Het ministerie van Volksgezondheid, verantwoordelijk voor de veiligheid van het voedsel, is aan het bekijken welke mogelijkheden er zijn.

In heel veel landen worden al insecten gegeten, maar in Nederland mag het officieel niet. Wel wordt het eten van gevriesdroogde insecten gedoogd.

Chili

Op de grootste landbouwbeurs ter wereld staan allerlei vertegenwoordigers van de landbouw- en voedselwereld. Bij een stand van de HAS Hogeschool kunnen acht verschillende insecten worden geproefd.

Een medewerker bij de stand legt uit dat ze de insecten zo aantrekkelijk mogelijk aan de man proberen te brengen. “Een beetje chilisaus bij een sprinkhaan schijnt wonderen te doen. We hebben ook een toastje met een beetje kruidenkaas met gevriesdroogde meelwormen. Het is eigenlijk net een chipje.”