Zeewier, is dat nou lekker?

Op 4 juli 2015 verscheen het volgende interview van RTL Nieuws met Willem Brandenburg (zeewierexpert):

Een primeur in Nederland! Bij Den Helder is vandaag het eerste zeewier geoogst dat is gekweekt in de Noordzee. Zeewier is voedzaam en gaat de wereld redden, wordt er gezegd. Waarom? En vooral: is het ook lekker?

We vragen het aan Willem Brandenburg, zeewierexpert verbonden aan de Universiteit Wageningen. Brandenburg heeft zelf een zeewierboerderij in de Oosterschelde, waar hij kweekt en test welke soorten het goed doen. Hij is letterlijk en figuurlijk proefpersoon, hij eet de plantjes wekelijks.

U voorspelt een grote toekomst voor zeewier?
“In de komende 40 jaar gaan we van zeven naar tien miljard mensen op aarde. Als we ons consumptiepatroon niet aanpassen, hebben we dan twee wereldbollen nodig ons te voorzien van voedsel. Vooral voor de vleesproductie heb je veel grondstoffen nodig en dat wordt steeds schaarser. Zeewier is, net als vlees, een goede eiwitbron. Als we twee procent van onze oceanen – dat is vier keer Portugal – beplanten met zeewier, dan hebben al die tien miljard mensen genoeg eiwitten. Zo kunnen we de toekomstige voedselzekerheid garanderen.”

Is het ook gezond?
“Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar er worden allerlei gezondheidsbevorderende effecten toegedicht aan zeewier. We weten ook dat het zeker niet slecht voor je is, maar wat dat goede stofje dan is dat erin zit? Dat kunnen bepaalde enzymen zijn, de eiwitten of peptides die erin zitten.”

Maar even, is het niet heel vies?
Het moet je smaak zijn, maar je kan het ook gewoon lekker maken, vertelt Brandenburg. Volgens de zeewierexpert kun je het koken, wokken en stomen.

Straks allemaal aan de zeewier dus?
“Er zijn nu tientallen mensen in Nederland bezig met verkopen en verwerken van zeewier in producten. Dat is heel weinig als je kijkt naar de totale wereldproductie, verreweg de grootste producent is China.” Maar daar moet verandering in komen, vindt Willem Brandenburg. Het is dan wel belangrijk dat het verbouwen duurzaam gebeurt. Het moet milieuvriendelijk worden verbouwd, zonder nadelige gevolgen voor het milieu, het moet ook zonder subsidie lucratief zijn voor ondernemers en het moet maatschappelijk geaccepteerd worden: zeewierproducten moeten leuk én lekker zijn.

Of zeewier inderdaad lekker is, kun je natuurlijk alleen zelf bepalen. Klik hier om naar onze receptenpagina te gaan!